Červená řepa má obrovskou vitamínovou hodnotu, vyzkoušejte recept na nápoj z červené řepy

Na červenou řepu, jako zeleninu plnou vitamínů pro naše zdraví se trochu zapomíná v našem jídelníčku, ale to je velká škoda. Musíme si  napřed napsat, co červená řepa dokáže.
Teprve potom si člověk uvědomí, o co přichází, pokud nezmění svůj postoj k ní.

Jak našemu zdraví přispívá červená řepa?

Červená řepa je svýmí vitamíny a dalšími složkami velmi důležitá, například:

  • snižuje krevní tlak a reguluje hladinu cukru v krvi
  • čistí krev, rozšiřuje cévy, zlepšuje činnost mozku a výrazně zlepšuje kardiovaskulární systém
  • příznivě působí na játra, ledviny, žaludek i žlučník, tlusté střevo
  • brání kornatění tepen, funguje při tvorbě červených krvinek a oddaluje sklerózu
  • působí preventivně proti rakovině
  • zkvalitňuje zrak
  • má detoxikační a antirevmatické účinky
  • neutralizuje škodlivé látky v těle
  • podporuje kvalitu vlasů, nehtů i kůže

Jak vidíte, červená řepa obsahuje mnoho vlákniny, dokáže snižovat hladinu cholesterolu, působí jako antioxidant, posiluje naše kosti, zvyšuje celkovou imunitu.

Červená řepa obsahuje celou řadu vitamínů potřebných pro naše tělo v přírodní podobě

  • vitamín A, vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9
  • vitamín C, vitamín E, vitamín K
  • vápník, draslík, křemík, hořčík, karoten, železo, zinek, mangan
  • fosfor, měď, selen, cesium, rubidium
  • dokonce i oxid křemičitý, který má velmi pozitivní vliv na tvorbu chrupavek a vstřebávání vápníku do kostí
  • obsahuje v menší míře i sacharidy, cukry, tuky, Omega-3 i Omega-6.

Nejlepší je červenou řepu konzumovat jako syrovou, třeba ve formě šťávy. Je ale mnoho jídel, kde se může uplatnit.

Na zdravý nápoj s červenou řepou potřebujeme:

  • 1 ks červené řepy
  • 4 ks mrkve
  • 1 list řapíkatého celeru

Vše vložíme do odšťavňovače a můžeme si dopřát plnou sklenici zdraví.

Více zdravých receptů a informací o zelenině, zdravých potravinách nebo bylinkách najdete na magazínu zdraví Zdravý blog.

Napsat komentář